„До Какао и назад“


Въпреки промените в климата, една история пламна и набързо стопли плажните ивици по морските ни курорти това лято. Че и запали пожар, който е достоен да се сравнява с далечните януарски събития от 1997. Образно казано.

Мамка му, никой не търси амбиция за Вазово пробуждане в крайно задрямалата българска реалност, но да станем едно цяло, когато затворят някакъв клуб си е малко несериозно. И малко лицемерно. Защото, когато бабата на *Ана-Никол-Гергана-Мария* хапна мухлясал хляб (не за първи път),  *Ана-Никол-Гергана-Мария* не линчува публично Валери, Бойко, Драган, Петкан или Гинка от ЧЕЗ. Но когато някой намали музиката на Какао…“Бедна им е фантазията, еййййййй.“


Забавлението, туризма( алкохолен или не, сексуален или не) и частния бизнес, са нещата без които онези определени „парти“ курорти не могат да съществуват. Нареждаме се в някакви класации, въпросният клуб е в топ 53, топ 10, добре, супер. В топ 10 на най-добри плажни барове, но баба ти така или иначе не яде хляб и сол от вчера, а и много добре знаеш, че не си купува всичките лекарства, защото не ѝ стига пенсията. АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ.

И не, по дяволите, не става дума само за баба ти, мила *Ана-Никол-Гергана-Мария*. Става дума за едно прогнило общество, което и ние и онези, които затварят любимото ти заведение, сами сме доразрушили.

Става дума, че чак когато въпросната акция влезе в действие, всеки пряко засегнат собственик, барман, сервитьор и клиент започна да говори за корупция, пари, несправедливости, онези майки на дечицата с увреждания, които спаха на палатки, ама вие колко пари откраднахте, че колко хора умряха, ма то колко сме зле, ако ни види сега ВАСИЛ ЛЕВСКИ  ще се обърне в гроба (неуместно) …хора, адекватни ли сте? Чак когато няма да слушате музика до 6 сутринта ли се сетихте за майки, дечица, баби, дядовци, бездомни кученца, котки, гризачи и идеологии от 1868г? Отново. Несериозно.

Да се върнем на Вазов. Онзи познат и в крайна сметка не чак толкова познат на поколенията x и y… дядо Вазов.
Да, абсолютно далечен от Виктор Калдерон и Марк Найт, но без да иска превърнат и в толкова близък. И съпоставимостта им в съседни изречения е стряскаща, определено. Добре.
За да не задълбаваме, след онзи доста неприятен според фактите 500-годишен…ПЕРИОД… се появява един човек, който изгражда съвременната ни представа за „онази българска литература“. Иго, робство, присъствие, владичество, там е, имало го е, някой е поискал да даде крила на народа след въпросния неприятен период с литература, за да има как народа да съществува. Но това не ни кара да мечтаем сега И!!! разбира се, че филмът „Под игото“ е сред най-търсените торенти в единственото нещо, от което българинът не се оплаква- ЗАМУНДА. И това е напълно нормално.

Да, ние не можем да разберем възрожденския патос и енергия, затова създаваме свои. И е нужно и е повече от нормално. Сегашните герои невинаги са писателите и поетите, но и това е нормално
И е нормално някои от сегашните герои да са диджеи, добре.
 Не съжалявам, че понамесих Вазов и двама велики такива.

Знаете ли, просто е. Липсата на сегашните герои, ни накара да проговорим за идеалите на онези, предишните герои. И щом са герои са важни. Но всеки с мястото и времето си.   Мамка му, на Виктор Калдерон явно не му е било мястото тази година в Слънчев бряг. Нито на идеологията на Иван Вазов  ѝ е времето сега. Защото ако българското самосъзнание е било създадено някъде-си-там-далеч, то българинът очевидно не е съумял да го поддържа в необрасло състояние, щом само Вазов някога сме чули-недочули и чели-недочели. По дяволите, намесихме едни съвсем други идеали в едно съвсем друго общество, ЗАЩОТО ЗАТВОРИХА НЯКАКЪВ СИ КЛУБ.

Затова е сложно да ни има силни. Опознали сме бегло в училище нечии животи, разбрали сме що е то идеология. „Виждал съм, но няма.“ Минала ни е през едното ухо и е изчезнала на долния етаж в лавката. И не сме чули за много други, не сме прочели, не сме попитали, защото в българското училище можеш да си позволиш да си невеж и неадекватен.

Но затова няма да си създадем общ, нов, наш идеал. И профилактично, когато говорим за откъсачни проблеми и проблемчета ще намесваме единствения, за който някога сме чували. Затова сега нахлузете тениските с Левски и отивайте да протестирате за Какао бийч. Дотам.



Коментари

Популярни публикации